Op zoek naar inspiratie
Inspiratie
Marrit van Luxemburg
Inspiratie
02/24/2024
2 min
0

Op zoek naar creatieve inspiratie?

02/24/2024
2 min
0

Zo doe je inspiratie op voor een onderwerp

Ben jij regelmatig op zoek naar ideeën als onderwerp voor je creatieve activiteit of voor je kunstwerk? En weet je dan niet goed hoe je daar inspiratie voor kunt vinden? Het zal je niet verbazen dat er meer mensen zijn die daar tegenaan lopen. Ook ik heb daar bij tijd en wijle 'last' van.

Ik weet nog goed dat ik een keer naar mijn atelier ging en dat ik geen idee had wat er te gaan doen. Naderhand waren mijn penselen goed schoon en zelfs mijn keukenkastjes had ik uitgeruimd om er een doekje door te halen. Ik had duidelijk last van 'geen idee' en van uitstelgedrag. 

En dat beviel me eigenlijk niet zo. Ik wilde wél een idee hebben. 

Waar inspiratie vandaan komt

Het punt is dat inspiratie niet zomaar komt aanwaaien. Dat vergeet je nogal gemakkelijk. Ik in ieder geval wel. Soms heb je gewoon ideeën in overvloed. Bijvoorbeeld dat een plan opplopt voor een collage ter ere van een geliefde, terwijl je nog bezig bent met een schilderij met als onderwerp 'chaos'. En dat je eigenlijk ook een mixed media muurschildering bedacht hebt -  voor in de tuin van je zus. Enzovoort. Toch is het niet zo dat het komt aanwaaien. Waarschijnlijk weet je dat ook wel, maar je bent je er pas van bewust als je geconfronteerd wordt met 'geen idee' hebben!

Als inspiratie niet komt aanwaaien, waar komt het dan vandaan? Heel kort gezegd is het antwoord: inspiratie doe je op. En dat is een proces. Je doorloopt zo'n proces in heel verschillende tijdsspannes. Soms in een kwartier of een dag, maar gerust kan het ook een week of enkele maanden zijn. Zou je de oorsprong van je idee helemaal uitpluizen en onderzoeken, dan kun je over het algemeen wel aardig achterhalen waar je inspiratie vandaan komt. Het goede nieuws is, dat je niet hoeft af te wachten, maar dat je op het moment dat je inspiratie nodig hebt, in een actieve stand kunt gaan om de inspiratie te vinden! 

inspiratie

Kijk om je heen

Zoek je inspiratie binnen een bepaald thema, neem dat dan direct mee. Zo hebben scholen, kerken en organisaties vaak een thema passend bij hun missie of bij het jaargetijde. De creatieve vakanties van Creatief Met Marrit hebben ook steeds een thema. Een van de thema's is bijvoorbeeld 'tijd'. 

Wanneer je inspiratie zoekt, dan begin je met kijken. Gewoon daar waar je bent. Zoek je inspiratie bij het thema 'tijd', dan neem je 'tijd' mee in je gedachten. Als ik dat nu op dit moment toepas, kom ik op afbladderen. En de tand des tijds. Dat komt doordat ik onze eettafel bekijk met 'tijd' in mijn hoofd. Ik zie dat hij afbladdert, dat er aan geleefd wordt, enzovoort. Door om me heen kijken, komen direct de eerste ideeën. De kunst is wel om niet meteen te stoppen, maar even verder te zoeken en af te tasten. Kom je niet zo snel op dreef, dan kan een andere plek helpen. Loop even naar buiten, of sluit je ogen en denk aan dat stadje in het buitenland...

Inspiratie opdoen begint met kijken. Neem de wereld bewust in je op. Onbewust ben je aan het werk voor een later moment!

Heb je naar aanleiding van dit relaas nu een vraag voor me > ik lees hem graag in je reactie hieronder!

Reacties
Categorieën