recyclen met je kunst mixed media met kopspelden
Inspiratie
Marrit van Luxemburg
Inspiratie
04/16/2024
3 min
0

Recyclen met je kunst

04/16/2024
3 min
0

Kijk om je heen en gebruik wat je ziet! Maak er iets moois van! Denk ruim en overweeg alles! Recycle met je kunst! En dan bedoel ik dat je materialen hergebruikt om kunst te creëren én dat je oude kunstwerken nieuw leven inblaast!

Alles gebruiken

Dat is nog al wat natuurlijk > .Ruim denken en alles overwegen. Pas je dat letterlijk toe, dan zou je ook werkelijk álles kunnen gebruiken. 

En misschien is dat ook wel zo. 

In die zin is het win-win. Jij hebt heel veel materiaal dat voor het grijpen ligt en je afvalberg is klein!

Een voorbeeld: ik heb een mooi stuk lint en dat zit om een rolletje. Het lijkt op een garenklosje, maar dan van stevig karton. Ik kan het straks weggooien... maar ook kan ik er mee stempelen of het uit elkaar halen en dan heb ik prachtige cirkels die ik kan verwerken in een collage.

recyclen met je kunst kant op een klosje

Ander voorbeeld: de kleurige speldenknoppen in mijn speldenkussen lonken naar mij. Ik gebruik ze steeds als ik iets naai, maar ik kan ze ook gebruiken in een mixed media werkstuk. Ik heb best veel spelden die een beetje krom zijn of die geen scherpe punt meer hebben.

recyclen met je kunst mixed media met kopspelden

In mijn atelier heb ik aardig wat spullen verzameld door ruim te denken en veel materialen als bruikbaar te overwegen. Als je een keer in mijn atelier komt, bijvoorbeeld bij een workshop wolpapier of workshop mixed media, dan zul je dat ook zien in de vele materialen die ik heb liggen. 

Hamsteren

Als je op deze manier om je heen kijkt, kun je nog maar weinig wegdoen. Dat is mooi, maar in je eentje red je niet de wereld, dus ik wil je ook waarschuwen! Let op dat je niet te veel verzamelt en ongemerkt een hoarder wordt...  want hamsteren is maar tot op zeker hoogte gezond voor je!

Kunst niet heilig

Als je langere tijd kunstwerken maakt en creatief aan de slag bent met collages en mixed media projecten, dan heb je steeds meer dat niet een plek aan jouw muur of die van iemand anders krijgt [of op een sokkel]. Klopt toch? 

Zijn er tussen je creaties werkstukken die je wat minder vindt? Waar je misschien in eerste instantie wel tevreden mee was, maar die echt alleen maar stof staan te vergaren, achteraan in de rij van canvasdoeken vol kunst? Ik durf te stellen dat jouw kunst niet heilig is en dat je je doeken kunt recyclen! Overweeg het maar eens... je mag er best een poosje over denken hoor!

Zo recycle je je doeken

Als je dan zover bent dat je je doeken gaat hergebruiken, hoe doe je dat dan? Ik heb een paar tips voor het recyclen van je kunst voor je verzameld:

  • Spoel je doeken af met water - met een plantenspuit besproeien even laten weken en met een grote kwast de verf er grotendeels af vegen.
  • Neem een witte verf of een mooi kleurtje en 'grond' je doek door over de eerder gemaakte verbeelding heen te schilderen.
  • Is je oude werkstuk met olieverf geschilderd? Schuur je doek en gebruik daarna gesso voor je een nieuw werk er op plaatst.
  • Bij een collage met mixed media kun je sommige onderdelen verwijderen, en andere laten zitten voor je er een nieuwe achtergrond in schildert. Het maakt je werk direct gelaagd - je achtergrond 'ontstaat' mede door wat er was, daarop heb je geen invloed meer.
  • Draai je oude werkstuk een kwartslag, waardoor het perspectief verandert. Schilder er iets bij. Of plaats natuurlijk iets met een andere techniek of een ander materiaal.
  • Laat je oude kunstwerk staan en voeg er mixed media aan toe. Versier het!

Ik wens je heel veel plezier met het recyclen van en met je kunst!

NB. het is niet zo dat ik alleen maar recycle hoor - ik heb absoluut ook nieuwe materialen voor mixed media projecten in mijn atelier!

recycle met je kunst laagje verf

Reacties
Categorieën